Gepost op

Informatie over gitaren en onderhoud!

Wij zijn er voor gevorderde, hobby gitaristen maar ook de beginnende gitaristen!

Als je net begint met gitaarspelen adviseren veel muziekdocenten en muziekscholen om te beginnen met een klassieke gitaar.

Waarom een klassieke gitaar?

  • Een klassieke gitaar heeft nylon snaren ( 3 nylon snaren en 3 omwonden snaren ). Dit speelt gemakkelijker en gaat na een langere tijd spelen minder pijn doen dan stalen snaren. Na langere tijd spelen ontwikkel je namelijk hardere vingertoppen (eelt) waardoor het spelen makkelijker gaat.
  • Een klassieke gitaar heeft een brede hals. Doordat de klassieke gitaar een brede hals heeft kun je gemakkelijker noten en akkoorden grepen pakken.
  • Een redelijke goed spelende klassieke gitaar heb je nieuw vanaf €100 euro.

Waar zit het prijsverschil in?

Het verschil in de prijs zit o.a. in: het soort hout, elementen, equalizer, waar het wordt gemaakt, het merk, duurzaamheid, geheel massief, massieve top of gelamineerd hout.

Een massieve gitaar is een heel stuk duurder dan een gitaar die gelamineerd is. Een massieve top is uit een stuk hout gesneden, het geeft de gitaar een warme klank doordat de houtvezels open gaan staan. Hoe langer je op een massieve gitaar speelt hoe mooier hij gaat klinken. Een gelamineerde gitaar is geperst hout, het is een stuk goedkoper om dit te produceren. De meeste gitaren worden in China gemaakt maar ook o.a. in Japan, Amerika, Spanje en Duitsland. Voor een gitaar die in Amerika wordt gemaakt betaal je soms wel €500 tot €1000 meer.

Het meest gebruikte hout voor massieve (top) gitaren is ceder. Cederhout is duurzaam, licht, zeer stabiel en goed bewerkbaar omdat het een rechte draad en een fijne nerfstructuur heeft. Dit geeft de gitaar een volle en warme klank. Voor flamenco gitaren wordt meestal fichte hout gebruikt. Dit geeft de gitaar een hoge toon.

Bent u nog niet uit of gitaarspelen iets voor u is? Dan raden wij aan om met een wat goedkopere gitaar te beginnen. Bent u daarna gemotiveerd dan kunt u altijd nog investeren in een duurdere gitaar. Het fijnere aan een duurdere gitaar is dat het spelen wat gemakkelijker gaat maar ook kunt u mooiere klanken uit de gitaar halen. Het investeren in een massieve top is dat de gitaar uiteindelijk mooier gaat klinken en makkelijker bespeelbaar is.

Hoe onderhoud ik een gitaar?

Een gitaar is een natuurproduct. Het hout reageert namelijk om warmte, koud, vocht en droogheid. Het kan wel eens zijn dat er door warmte en koud verschil een snaar knapt. Dit komt omdat de hals dan rechter of krommer gaat trekken. Voornamelijk de D-snaar knapt sneller dan de andere snaren op de klassieke gitaar. Bij een western gitaar zit een halspin, deze kan worden afgesteld  als de gitaar te krom of te recht staat. Je kan dit merken als de snaren te ver van de hals afstaan of als de snaren tegen de fretten aanslaan ( dit geeft een ‘buzz’ geluid ). Tegenwoordig zijn er ook klassieke gitaren met een halspin. Een ebben en rosewood hals moet eens in het halfjaar worden ingesmeerd met houtolie. Dit voorkomt uitdroging  en hierdoor blijft de hals mooi donker. Een maple hals is meestal een gelakte hals. Dit kan het beste worden schoongemaakt met lemon oil.

Snaren vervangen 

Snaren vervang je om de 3 – 6 maanden. Dit is afhankelijk hoeveel je vingers transpireren. Een gevorderde gitarist die veel speelt vervangt zijn/haar snaren daarom regelmatiger dan normaal. Hoe weet ik wanneer ik mijn snaren moet vervangen? Bij alle snaren zul je zien dat ze wat (donker) aangeslagen uit zien. Bij een klassieke gitaar zie je dat bij de 3 omwonden snaren. Ook klinken de snaren wat doffer. Je hebt speciale snaren met een coating laag, hiermee kun je langer van je snaren genieten.

Dikte van snaren

Voor gitaren zijn er veel verschillende maten en diktes. Het is daarom goed om te weten welke set snaren u moet kopen. De maten die worden aangegeven zijn in millimeters.

Klassieke gitaar 

Voor de klassieke gitaar gaan de snaren met een bepaalde spanning. Als je klassieke stukken of flamenco gitaar speelt gebruik je meestal ‘hard tension’. Dit dempt de duur waardoor je sneller kan spelen. Als je een normale klassieke gitaar hebt raden wij ‘normal tension’ aan. De D-snaar breekt meestal sneller dan de andere snaren. Deze snaar kunt u ook los bij ons kopen.

Western gitaar

Als je net begint te spelen raden wij 0.10 of 0.11 aan. Dit zijn wat dunnere snaren en geeft de hals geen enorme spanning. Ook speelt dit wat fijner en lichter. Voor een wat duurdere gitaar die goed af te stellen is raden wij 0.12 aan. Dit geeft de gitaar ook een vollere klank. Voor stalen snaren zijn er ook snaren met een coating.

Electrische gitaar  

Als je een nieuwe electrische gitaar koopt zit er meestal 0.10 dikte op. Dit kan verschillen, afhankelijk van de stijl die je speelt en wat voor gitaar je hebt. Voor jazz gitaren worden en meestal wat dikkere snaren gebruikt en ook als je gitaren in een andere stemming wilt stemmen zoals een drop-D. Elektrische snaren sets beginnen al vanaf 0.08.

Voor meer informatie en vragen kunt u ons mailen op info@muziekwessing.nl of kom langs in onze winkel!